Connect with us

Hvad søger du?

Artikel

Redaktørens valg: Her er 22 af vores bedste artikler fra 2022

Innovation, effektmåling, entreprenørskab, investering, CSR. Vi var omkring mange emner inden for samfundsudvikling i 2022. Her er 22 artikler, som også er værd at læse i det nye år.

Savner du læsestof til 2023? Her er et overflødighedshorn af artikler fra det forgangne år at dykke ned i. [Foto: JumpStory]

Nytårskrudtet er vådt, kransekagen er tør, og brusen er for længst gået af champagnen. Men inden vi dumper 2022 på historiens mødding, så lad os lige trække det sidste ud af året, der gik.

Iført en lettere udtjent nytårshat har den gamle redacteur gennemgået året, der gik, på Impact Insider og fundet 22 af de bedste artikler fra ´22.

Fælles for dem er, at de rummer principielle pointer, der er lige så relevante i 2023, som de var, da de udkom. Der er viden. Der er læring. Og der er nye tendenser.

Velkommen til Impact Insiders nytårskavalkade.

1. The Godfather of Impact Investing vil revolutionere kapitalismen. Mød ham og forstå hvordan

Profittens tyranni har drevet os ud i økonomier, som gør mere social og miljømæssig skade, end selv regeringer er i stand til at håndtere. Nu er det tid til at rette op på den skade, grådigheden har forvoldt, lyder det fra Sir Ronald Cohen, impact-revolutionens fremmeste fortaler. Klik her for at læse artiklen.

2. De vil løse samfundets problemer, men vil samfundet overhovedet have dem?

Danske samfundsiværksættere gisper efter ilt. Ildsjælene støder konstant hovedet mod samfundets mure, viser kortlægning. Hvis vi vil fremme innovative løsninger på samfundsproblemer, er der brug for en national strategi, lyder det fra Akademiet for Social Innovation. Klik her for at læse artiklen.

3. Sådan udvikler Mikkel og hans team produkter med impact: “Der er masser af skaberkraft i Too Good To Go”

Innovation er sat i system hos firmaet bag verdens største madspilds-app, Too Good To Go. Hvis vi bygger 20 ting, og der kun er en, der virker, så er de 19 ting rent spild. Og vi er imod spild, siger Mikkel Fog Holm-Nielsen. Klik her for at læse artiklen.

4. Sådan får du dine medarbejdere til at elske effektmåling

Mennesker kan grundlæggende ikke fordrage effektmåling, men der er håb, viser et britisk studie af måling i sociale organisationer. Og kommunikation er afgørende, siger professor og forfatter til bogen “Measurement Madness” Pietro Michelli. Klik her for at læse artiklen.

5. Økonomi trumfer faglighed i børnesager. Sociale investeringer kan give bedre indsatser, mener forsker

Kommunale sagsbehandlere må dagligt vælge mellem den fagligt bedste og den umiddelbart billigste løsning i børnesager. Og økonomien vinder hyppigt. Men sociale investeringer kunne give fagligheden bedre kår og fremme forebyggelse, fremhæver forskeren bag ny undersøgelse. Klik her for at læse artiklen.

6. Røde Kors har forsikret ti vulkaner. Nu vil de udstede forsikringer mod oversvømmelse

Hvis en af ti nøje udvalgte vulkaner går i udbrud, får Dansk Røde Kors op til 20 millioner kroner til at yde katastrofehjælp. Forsikringen koster en million kroner om året. Og pengene er godt givet ud, mener Røde Kors, som vil udbrede forsikringer til andre områder. Klik her for at læse artiklen.

7. Kan man redde verdenshavene ved at sælge fisk?

Kødelskere kalder ham en frelst idiot, mens veganere finder det skandaløst, at han sælger fisk. Mød Anders Barsøe, der som direktør for restaurantkæden Letz Sushi arbejder for at bedre tilstanden i verdenshavene. Man må gøre, hvad man kan med det, man har, siger han. Klik her for at læse artiklen.

8. En ny velfærdsvaluta er på vej. Og den kan vende op og ned på samfundsøkonomien

Et nyt trivselsmål er på vej ind i de beregninger, der ligger til grund for store politiske beslutninger. WALY omsætter livskvalitet til kroner og øre. Og det vil synliggøre værdien af sociale indsatser. Østifterne håber at kunne bruge WALY til at vurdere den sociale værdiskabelse i evalueringen af alle de projekter, foreningen støtter. Klik her for at læse artiklen.

9. Analyse: Sådan støtter vi vrede unge mænd i at få livet på ret køl

Organisationen Advance Peace hjælper hærdede bandekriminelle med at finde en plads i det amerikanske samfund. Og selv om deres arbejde ikke kan overføres direkte til danske forhold, er der noget at lære, skriver Marianne With Bindslev i denne analyse. Klik her for at læse artiklen.

10. ”Er din chef en innovationsfreak, så er du fortabt”

Innovation er som en bibelsk plage, der fejer hen over organisationerne, mener professor ved Stanford Universitet Christian Seelos. Et vist mål af innovation er nødvendig for at finde de rette løsninger på svære spørgsmål. Men omgås den med varsomhed, råder han. Klik her for at læse artiklen.

11. Ventilen har målt impact i ti år: Vi har fundet et system, hvor de frivillige kan se meningen med galskaben

I stedet for at vente på et måleapparat udefra har Ventilen udviklet sit eget. Og de frivillige er glade, for målingerne viser værdien af deres arbejde og gør foreningen i stand til at tilrette sine tilbud, så de hjælper ensomme unge bedre. Klik her for at læse artiklen.

12. Ny forskning: Fondspenge er dyre penge

Fondsmidler koster 12 gange så meget at administrere som generelle offentlige midler. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling om finansieringen af den frivillige sociale sektor. Og fondenes krav bekymrer forfatteren, Mads Roke Clausen. De kan hæmme organisationernes effektivitet og presse små organisationer ud, advarer han. Klik her for at læse artiklen.

13. Målestandarderne for impact er på vej. Skal vi juble eller græde?

Målestandarder for impact vinder frem. Fortalerne kalder dem et kæmpe skridt, mens modstanderne er bekymrede for, om de gør mere skade end gavn. Med hjælp fra professor Pietro Micheli forsøger vi her at hitte rede i målemoradset. Klik her for at læse artiklen.

14. Britisk tænketank: Undervis skolebørn i iværksætteri. Det gavner dem resten af livet

Undervisning i entreprenørskab skaber flere iværksættere og forsyner samtidig børn med færdigheder, der bringer dem bedre gennem livet, viser studier. For fagligt udfordrede elever kan undervisningen gøre skolen mere konkret og relevant. Klik her for at læse artiklen.

15. Hebba valgte stofferne. En kæde af hjælpende hænder fik hende op fra hullet

Når livet er kæntret, skal der meget til for at komme på ret køl. Det ved Hebba, der blev narkoman som 30-årig. Men gode mennesker i hendes misbrugscenter, på Kofoeds Skole og hos Kaffe Karma og ikke mindst hendes forældre har hjulpet hende tilbage til livet. Klik her for at læse artiklen.

16. Topøkonom: Entreprenørstaten skal løse de vilde problemer. Her er de syv søjler i hendes månelandingsmission

Staten skal spille en langt mere aktiv rolle i løsningen af sociale problemer, mener den økonomiske tænker Mariana Mazzucato. Hun vil omstrukturere vores økonomi, så den tager meget mere hensyn til fællesskabet. Her er hendes opskrift. Klik her for at læse artiklen.

17. Island vil forebygge i stedet for at behandle: Intet barn skal leve med vold og svigt

Traumer i barndommen skal forebygges. Opstår de alligevel, skal de behandles så tidligt som muligt. Med evidensbaserede interventioner vil Island sikre børn en bedre opvækst og samtidig spare samfundet millioner i sociale udgifter. Mød ministeren bag reformen, som selv har en svær barndom bag sig. Klik her for at læse artiklen.

18. Canadisk CSR-guru: Drop lightudgaven af ansvarlighed, og skab varig social forandring i stedet

Alt for meget CSR skaber få eller ingen varige resultater. Tiden er kommet, hvor virksomheder bør skabe reel forandring, lyder budskabet fra forfatteren til bogen “Change for Good”, Paul Klein. Klik her for at læse artiklen.

19. I fem år har Elderlearn matchet ensomme ældre med nydanskere. Nu skal indsatsen være landsdækkende. Men hvordan?

Elderlearn er klar til at opskalere og søger en ny direktør, som taler kommunalsk og forstår det politiske spil. Målet er at bekæmpe ensomhed og fremme integration i hele Danmark. Klik her for at læse artiklen.

20. Nyt forslag: Sæt turbo på forebyggelse med statslige resultatbetalingsfonde

Resultatbetalingsfonde kan fremme udbredelsen af sociale investeringer og dermed også forebyggelsen af sociale problemer, mener Den Sociale Investeringsfond. Fonden lægger op til, at staten opretter resultatbetalingsfonde. Den Sociale Kapitalfond bakker op. Klik her for at læse artiklen.

21. Civilsamfundets forkæmper har en vision for et nyt velfærdssamfund med meget mere frivillighed

Vi lever i et velfærdssamfund, der bygger på fortidige forudsætninger, som vi ikke kan være sikre på gælder i fremtiden. Mads Roke Clausen plæderer for et nyt velfærdsmix, hvor frivilligheden fylder meget mere end i dag. Og det er i kommunerne, den nye virkelighed skal opstå. Klik her for at læse artiklen.

22. Rockwool Fonden: Mere af det gode er ikke nok, når vores systemer ikke virker

Enkeltstående indsatser kan ikke skabe de forandringer, vores samfund har brug for. Det er nødvendigt at ændre hele systemer. Sådan lyder erkendelsen i Rockwool Fondens Interventionsenhed, der står bag en hel uges læringsfestival om systeminnovation. Klik her for at læse artiklen.

Mere du kan læse:

Overblik

Regeringen planlægger at spare på tre organisationer, der hjælper frivillige sociale foreninger. Det kan gå ud over udsatte mennesker, vurderer forsker. Og tre sociale...

Artikel

Det vækker bekymring hos direktørerne for tre sociale fonde, at regeringen vil skære i støtten til organisationer, der binder det frivillige sociale område sammen....

Artikel

I Aalborg har indsatsen ‘Små Job Med Mening’ fået over 500 mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind i små, timelønnede job. Og både forskning...

Viden udefra

Sociale investeringsprogrammer har vundet stor international opmærksomhed, men deres udbredelse har vist sig at være mere besværlig end antaget. Mikkel Munksgaard Andersen gennemgår her...

Copyright © Impact Insider