Det er ubegribelige kræfter, der ruger i bugen på et vulkanbjerg. Og når først de slippes løs, kan ødelæggelserne være så massive, at det trodser enhver beskrivelse.
I januar gik den undersøiske vulkan Hunga-Ha’apei i udbrud og spyede millioner af tons lava, gas og aske mere end 40 kilometer op i luften. Helt op i stratosfæren.
Med en kraft op til 100 gange så voldsom som atombomben over Hiroshima udslettede vulkanen en ubeboet ø i Tonga. Tsunami-bølger skyllede ind over øgruppens hovedstad; to landsbyer blev lagt i ruiner; og vulkanens destruktive askesky forgiftede drikkevandet i hele ønationen.
Det er scenarier som dette, Røde Kors konstant skal forholde sig til. Og ikke bare i det sydlige Stillehav, men i hele verden. 2.500 vulkaner er potentielt aktive. Og når de beslutter sig for at slippe deres kræfter løs, rykker Røde Kors ud.
Og det koster. For vi snakker ikke kost og fejebakke, men det helt store nødberedskab.
For at sikre, at der er penge til rådighed – og vel at mærke i tide – har Røde Kors taget utraditionelle midler i brug: Organisationen har forsikret ti vulkaner.
”Det er sindssygt vigtigt, at man får skabt sikkerhed for, at der er midler til rådighed, når uheldet er ude,” siger Lisbeth Stausholm Zacho, som er innovative finance rådgiver for Røde Kors.
Disse ti vulkaner er dækket af forsikringen
- Cotopaxi (Ecuador)
- Tungurahua (Ecuador)
- Pichincha (Ecuador)
- Merapi (Indonesien)
- Raung (Indonesien)
- Villarica (Chile)
- Nevado del Ruiz (Colombia)
- Fuego (Guatemala)
- Popocatépetl (Mexico)
- Mt. Cameroon (Cameroun)
💡 Vil du have hele historien?
Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.
Få inspiration og lær af de dygtigste.
Har du allerede abonnement? Log ind her: