Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Klumme: Virksomheder kan skabe social og økonomisk værdi samtidig. Ny film viser vej

NGO’er er afgørende i vores bestræbelser på at skabe en bedre verden. Men de bliver holdt i et økonomisk fængsel af deres donorer. Det kan virksomheder lave om på, hvis de vil, siger forfatteren til bogen bag den nye dokumentarfilm “Uncharitable” i en samtale med Paul Klein. Klummen har tidligere været bragt i Forbes Magazine.

“Uncharitable” viser, hvordan velgørende organisationers evne til at løse sociale problemer undermineres af ideen om, at de skal skabe maksimal impact på et minimalt budget.

Af Paul Klein

Click here to read the original article in Forbes Magazine

En ny dokumentar med titlen “Uncharitable” kan fundamentalt ændre, hvad virksomheder gør for at hjælpe med at gøre verden til et bedre sted.

Filmen kommer på et tidspunkt, hvor det aldrig har været vigtigere at finde løsninger på sociale problemer. 

Unge mennesker rundt om i verden spiller en vigtig rolle som fortalere for at nå Verdensmålene. Og vi har set en støt stigning i antallet af virksomheder, der eksisterer for at tjene penge og bidrage til social forandring. 

Alligevel er resultaterne ikke nær gode nok. Den polariserede politiske kontekst har skabt splid om vigtige spørgsmål som klimaændringer, abort og LGBT+rettigheder; skellet mellem rig og fattig har aldrig været mere ekstremt; og det forekommer usandsynligt, at vi når at opfylde Verdensmålene i 2030.

“Uncharitable” er baseret på en bog af samme navn af Dan Pallotta og en TED Talk fra 2013 kaldet “The way we think about charity is dead wrong” – en talk, som er blevet vist næsten 5,5 millioner gange og stadig bliver set over 1.000 gange om dagen. 

Filmen, der er produceret og instrueret af Stephen Gyllenhaal, viser, hvordan velgørende organisationers evne til at løse sociale problemer undermineres af ideen om, at organisationer i denne sektor kan og skal skabe maksimal impact på et minimalt budget.

Jeg fik muligheden for at tale med Dan Pallotta om, hvorfor velgørende organisationer bliver holdt tilbage fra at løse sociale problemer, og hvordan virksomheder kan bidrage til at skabe en bedre verden for alle.

For forretningsfolk, der ikke har læst dine bøger eller set din TED Talk, hvad vil det sige at være “uncharitable”?

Vi drømmer om en verden uden hjemløshed og brystkræft længere, og hvor vi løser den slags problemer i stor skala. Men nonprofitorganisationer, der kan hjælpe med at finde løsningen, bliver holdt i et økonomisk fængsel af donorer, der mener, at lave overhead og lave lønninger er forenelige med at hjælpe mennesker, selv om sandheden er det modsatte. 

For at skabe en verden, der fungerer for alle, har velgørende organisationer brug for folk, der har utrolige, næsten magiske færdigheder. I stedet får nonprofitorganisationer hænderne bundet på ryggen af donorer, der mener, at de kun bør ansætte folk, der kan leve med den løn, de tilbyder, i stedet for at ansætte folk ud fra, hvad de kan gøre for at løse sociale problemer.

Millioner af mennesker har set din TED Talk og læst din bog, men nonprofitorganisationer beskyldes stadig for overforbrug af donormidler. Hvorfor er dette stadig et problem?

Martin Luther King sagde, at det moralske univers’ bue er lang, men bøjer mod retfærdighed. Jeg tror, det kræver mange gentagelser at skabe forandring i en verden, hvor mennesker oversvømmes med information.

Det, der opmuntrer mig, er, at jeg kan holde et foredrag på et college eller en konference for folk, der ikke ved, hvem jeg er, eller ved ret meget om velgørenhed. En time senere kommer de hen til mig og siger: ‘Jeg har aldrig tænkt over det på denne måde, og jeg vil ændre mit mindset for, hvordan jeg donerer.’ 

Seks uger efter min TED Talk udsendte Better Business Bureau’s Wise Giving Alliance, GuideStar og Charity Navigator en fælles pressemeddelelse, hvori de sagde, at donorer skulle stoppe med at spørge om overhead og i stedet begynde at efterspørge impact.

Hvad er dit syn på virksomhedernes rolle i at hjælpe med at løse problemer?

Virksomheder kan hjælpe os med at skabe en verden, der fungerer for næsten alle. 

Se for eksempel på, hvad kølebilen har gjort for at eliminere sygdomme og dødsfald fra fødevarer. Eller hvordan et Apple Watch kan måle ilt i blodet og registrere et fald. 

Men erhvervslivet kan kun løse problemer, som det kan udvikle et marked for, og der er ikke noget økonomisk marked for en ældre person, der bare har brug for kærlighed fra en socialrådgiver. 

Hvis du vil have en verden, der fungerer for alle, er nonprofitsektoren afgørende for at lukke hullet. Jeg tror, vi alle ønsker at finde løsninger på sociale problemer, og det er kun nonprofitsektoren, der kan sørge for, at det sker. 

Men effekten af filantropi skal forstærkes i stor skala fra værktøjer fra kapitalismen og markedsføringen. Når man står og kigger rundt på Times Square, skal man have en oplevelse af at møde lige dele sociale formål og ure og pelse. Eller når man ser Super Bowl, og 70 procent reklamerne handler om generøsitet og donationer til vidunderlige organisationer, der laver fantastiske ting.

Hvordan kan virksomheder drage fordel af at hjælpe med at løse massive sociale problemer?

Virksomheder kan få meget valuta for pengene, hvis de bidrager til at løse sociale problemer, men de skal støtte velgørende organisationer på en anden måde, end de gør i dag. 

Problemet er, at de velgørende afdelinger i virksomhederne hverken leverer nok forretningsmæssig eller social værdi. Vi har brug for flere virksomhedsledere, der tænker lige så stort som Mark Zuckerberg eller Tim Cook. 

For eksempel havde vi brug for 350.000 dollars i riskovillig kapital, da vi lancerede vores tre-dages Walk for Breast Cancer. Så vi bad Avon om et lån på 350.000 dollars for at skabe en begivenhed i stor skala. Vi sagde til dem, at hvis de lånte os pengene, ville de få pengene tilbage fra nettoprovenuet og et beløb oveni. De sagde ja, og begivenheden landede fire millioner dollar. Herefter gav de os 2 millioner dollars til at lancere begivenheden i fire byer, og vi fik 25 millioner dollars ind. 

Det er bare én måde, virksomheder kan bruge deres kapital innovativt på at understøtte forandringer i massiv skala. Det bedste, virksomheder kan gøre for samfundet, er at drømme store drømme og initiere velgørenhed i en stor skala termer, hvor både virksomheden og den gode sag vinder.

Hvad er dit syn på, hvordan virksomheder bør vurdere deres investeringer i at gøre verden til et bedre sted?

Der er en hel industri, som handler om måling og evaluering, og det er svindel. Jeg synes, virksomheder burde spørge ind til hensigter i stedet for resultater. For at løse sociale problemer tager lang tid. 

Der er kun tre relevante spørgsmål at stille en nonprofitorganisation: 

  • Hvad er jeres mål?
    Velgørende organisationer, der ikke har mål, som kan formuleres i hele organisationen, fortjener ikke finansiering. 
  • Hvilke fremskridt gør I i forhold til disse mål?
    Organisationer, der ikke rykker nålen, gør det ikke godt nok. 
  • Og hvordan forbedrer I jer? 

Jeg synes, der burde være meget mere sund fornuft i stedet for højpandethed omkring metrikker og data. 

Hvordan målte vi effekten af Apollo-programmet? Vi sagde, at vi skulle lande på månen i 1969, og vi gjorde det. 

Ingen ville have bygget Disneyland baseret på de tilgængelige data. Der var ingen data om, hvorvidt folk ville rejse til Californien og betale penge for den slags penge. 

Vi er nødt til at plante flag i sociale spørgsmål som for eksempel at gøre en ende på sult og underernæring blandt børn. 

Hvordan håber du, den nye dokumentar vil bidrage til social forandring?

TED Talk var fantastisk, og bøgerne har været fantastiske, men jeg følte, at vi havde brug for en film for at overtale flere mennesker. 

Al Gores “Inconvenient Truth” satte global opvarmning på kortet, og vi vil have denne dokumentar til at skabe en lignende bevægelse. 

Der er en QR-kode i slutningen af “Uncharitable,” så folk kan hjælpe med at købe billetter til nonprofitorganisationer og uddannelsesinstitutioner for at se filmen. 

Hvis flere mennesker kan se, at det ikke er spild af penge at betale folk godt og bruge penge på overhead i det sociale forandringsrum, kommer vi hurtigere frem til det, vi ønsker: en verden, der fungerer for alle.


Paul Klein er forfatter til bogen ”Change for Good” og har arbejdet med CSR i mere end 30 år. I 2001 stiftede han firmaet Impakt, der hjælper virksomheder til at få gavn af at løse sociale problemer. Han er også stifter af Impakt Foundation for Social Change, der hjælper nytilkommere i Canada ind på arbejdsmarkedet, samt den sociale virksomhed HireUp, der hjælper unge med at finde arbejde.


Støt vores impactjournalistik! Som samfundsiværksætter eller investor ved du, at kvalitet ikke er gratis. Vi er afhængige af, at abonnenter betaler for vores journalistik. Så hvis du synes, det er værd at have et uafhængigt specialmedie, der konstant jagter de bedste og mest effektive løsninger på samfundsproblemer, kan du tegne abonnement her.

Mere du kan læse:

Artikel

Med brug af kunstig intelligens har tech-firmaet SpectrEco analyseret 77 brancher og forbundet dem til alle krav og standarder om ESG og bæredygtighed i...

Viden udefra

Forsikringsprodukter kan forekomme kedelige, men de er i deres essens designet til at gøre gavn. Tænk formål og mening ind i nye produkter, og...

Artikel

Using artificial intelligence, the tech company SpectrEco has analyzed 77 industries and connected them to all requirements and standards on ESG and sustainability in...

Viden udefra

Insurance products may seem boring, but at their core they are designed to do good. Think purpose and meaning into new products and you...


Foreningen Impact Insider
Lygten 39
2400 København NV
CVR: 42681709


Ansv. Chefredaktør
Carsten Terp
Tlf: 7195 9295
carsten@impactinsider.dk


Copyright © Impact Insider