Connect with us

Hvad søger du?

Artikel

Søren lykkes med dét, de færreste formår: at vække livsglæde og handlekraft hos samfundets mest psykisk udfordrede

Søren Dixen er en af civilsamfundets uerstattelige sjæle. Han kender psykiatriens systemer og mangler indgående, da han selv har båret på en skizofreni-diagnose i størstedelen af sit liv. Dén indsigt har han brugt til at stifte Maskine Maskine Amager; et værksted for og drevet af samfundets mest psykisk syge borgere. Men projektet har også haft en personlig pris.

Folk kommer her og arbejder og snakker i stedet for at have det skidt alene derhjemme og blive indlagt, fortæller Søren Dixen. [Foto: Maskine Maskine Amager]

Denne artikel er samskrevet med Søren Dixen. Læs mere i boksen om artiklen

Det er november, og det er gråt.

Søren Dixen tager imod Impact Insiders udsendte foran opgang 8. Han byder velkommen med et smil, et fast håndtryk og en cigaret i modsatte hånd, mens han skutter sig i hættetrøjen. 

”Kom med op, kaffen er sat over,” siger han og fører an i den nøgne trappeopgang, på vej mod anden sal. 

Vi er på det tidligere Sankt Elisabeths Hospital på Amager i København. Et hospital opført og drevet af den katolske Elisabeth-orden frem til 1970, hvor det blev overdraget til det tidligere Københavns Amt. I dag er den store, røde murstensbygning Region Hovedstadens Hus for psykisk sundhed, hvor Psykiatrisk Center Amagers ambulante psykiatri og Københavns Kommunes psykiatrienhed bor.

Og det er her, på en tidligere hospitalsgang, der strækker sig over 600 kvadratmeter, at også Maskine Maskine Amager holder til i regi af civilsamfundet. Med Søren Dixen ved roret.

”Velkommen til patienternes eget sted,” siger han og slår armene ud.

”Det er skabt af dem og drevet af dem.” 

Serie: Sjæle i flammer

Ildsjæle er nogle af de mest kraftfulde væsener på kloden. Og når tingene fungerer for dem, kan de få beton til at slå revner og systemer til at ryste.

De har evnen til at smitte med deres entusiasme, fylde deres omgivelser med kampgejst, udviske kynisme og hælde benzin på det bål, der brænder i menneskene omkring dem.

I denne serie hylder Impact Insider ildsjælene. For det er dem, der får os til at engagere os i tilsyneladende umulige kampe. Og nogle gange sker det, at vi vinder.

Det kan være iværksættere, som har startet virksomheder, der skal tackle store samfundsudfordringer.

Det kan være offentligt ansatte, som skærer igennem al bureaukrati for at få indsatser til virke.

Det kan være projektmagere, som starter organisationer for at bygge nye demokratiske strukturer.

Fælles for dem er, at deres ildhu spreder sig som en positiv virus og giver os styrken til at bygge op, hvor andre har revet ned. Derfor har vi brug for dem.

Har du forslag til ildsjæle, vi skal skrive om, så send os dit forslag på adressen malene@impactinsider.dk

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »


Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Overblik

Regeringen planlægger at spare på tre organisationer, der hjælper frivillige sociale foreninger. Det kan gå ud over udsatte mennesker, vurderer forsker. Og tre sociale...

Artikel

Det vækker bekymring hos direktørerne for tre sociale fonde, at regeringen vil skære i støtten til organisationer, der binder det frivillige sociale område sammen....

Artikel

I Aalborg har indsatsen ‘Små Job Med Mening’ fået over 500 mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind i små, timelønnede job. Og både forskning...

Artikel

Der er brug for mere og ikke mindre infrastruktur på det frivillige sociale område, siger Helle Hygum Espersen. Hun har kortlagt behovet og er...

Copyright © Impact Insider