Det er set igen og igen, og effekten er veldokumenteret: Når man giver fattige mennesker i udviklingslande en sum penge, bruger de pengene til noget fornuftigt, der kan forbedre deres livssituation.
Nu skal princippet anvendes på 80 unge i Herning og Randers, som skal have en hjælpende hånd til at komme i arbejde eller uddannelse.
”Det er ikke nyt, at man gør det her på udviklingsfeltet. Men dette projekt med kollektive budgetter til unge er mig bekendt det første af sin slags i en dansk – og måske også vestlig – kontekst,” siger Mathias Bruhn Lohmann, som er chefkonsulent i Socialt Udviklingscenter, SUS.
Han har stået i spidsen for udviklingen af det nye beskæftigelsestilbud, der starter i juni og skal løbe i tre år frem. Og han har tidligere nærstuderet de såkaldte cash transfers.
”Over en milliard mennesker har modtaget borgerstyrede budgetter i en eller anden form. Store donorer og ngo’er bruger det greb, at vi giver mennesker penge i hænderne og lader dem træffe beslutninger om, hvordan de kommer ud af fattigdom eller anden udsathed,” siger han og fortsætter:
”Man har troet, de ville bruge pengene på øl og cigaretter. Men der er meget evidens for, at det skaber noget at give folk penge i hænderne.”
💡 Vil du have hele historien?
Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.
Få inspiration og lær af de dygtigste.
Har du allerede abonnement? Log ind her: