Connect with us

Hvad søger du?

Overblik

Ugens Impact: Regeringen er i færd med at begå en fatal fejl. Brems op i tide!

Regeringen vil skære i den infrastruktur, der holder det frivillige sociale Danmark sammen. Vi maner til besindighed i Ugens Impact. Her kan du også møde en ngo, der uhyre stringent måler effekten af sit arbejde med at få børn med handicap ind i sportfællesskaber – og retter til, hvis indsatserne ikke gør det, de skal.

Regeringen vil spare 18,4 millioner kroner på organisationer, som leverer ydelser, der er afgørende for at få det sociale Danmark til at hænge sammen. [Foto: Wikimedia Commons]

Hej Insider

Regeringen er ved at begå en fejl. En fejl, der kan få fatale følger. For det frivillige sociale område og for hele vores samfund.

Det handler om finansloven. Eller nærmere bestemt om noget, der mangler på finansloven. Nemlig penge til nogle organisationer, som de færreste danskere kender navnet på.

I sit udspil foreslår regeringen at spare sammenlagt 18,4 millioner kroner på Center for Frivilligt Socialt Arbejde, RådgivningsDanmark og Fonden for Socialt Ansvar.

Ingen af disse organisationer har en kendskabsgrad som Ældre Sagen, Red Barnet eller Børns Vilkår. Men de leverer ydelser, der er afgørende for at få det sociale Danmark til at hænge sammen.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde for eksempel leverede i 2022 individuel rådgivning til 452 foreninger. Og centrets 60 online guides om noget så kedeligt som, hvordan man stifter en forening, og hvad en kasserer skal være opmærksom på, blev vist flere end 160.000 gange.

RådgivningsDanmark hjælper Livslinien, Girltalk, Landsforeningen Mistet Barn og mange andre foreninger, så de kan give kompetent rådgivning til mennesker i dyb krise.

Og Fonden for Socialt Ansvar er driftsorganisation for 15 indsatser med flere end 5.000 frivillige og hjælper Natteravnene, Bydelsmødrene og flere andre med at styre deres økonomi, udvikle deres organisation og søge fondsbevillinger.

Uden denne hjælp ville mange frivillige sociale organisationer være på spanden.

Det sociale foreningsliv er notorisk underfinansieret. I modsætning til idrætsforeninger kan sociale organisationer ikke bare levere et tilbud til betalende medlemmer. For dem, de henvender sig til, har typisk ikke en krone.

Derfor er foreningerne afhængige af den infrastruktur, som er bygget op over år og i nogle tilfælde årtier. En spinkel infrastruktur, som regeringen nu er ved at save i småstykker. For at spare 18,4 millioner kroner.

Hvad er betydningen af det?

Røde Kors og Mødrehjælpen skal nok klare sig. Men hvad med Broen, Ventilen, Fri af Misbrug og alle de tusinder andre små og mellemstore sociale organisationer? 

Hvordan skal de kunne yde en stabil og kompetent hjælp til mennesker, der har brug for det?

Besparelsen er særligt uforståelig i lyset af den meget snak om civilsamfundets store – og stigende – betydning for udviklingen af vores velfærdssamfund.

Hvordan forestiller regeringen sig, at organisationerne skal kunne opbygge de kompetencer og den kapacitet, det kræver, mens man samtidig skærer rygraden i økosystemet over?

Der er stadig tid til at gøre det rigtige. Drop besparelsen. Styrk infrastrukturen i stedet for at underminere den.

Alternativt risikerer Pernille Rosenkrantz-Theil at gå over i historien som den socialminister, der tog livet af det frivillige sociale Danmark. For at spare 18,4 millioner kroner.

Det er ikke et eftermæle, jeg gad at have. 

Stop i tide!

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Alternativ

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Overblik

Social og grøn impact kan gå hånd i hånd. Det demonstrerer to cateringvirksomheder, som vi kigger nærmere på i Ugens Impact, hvor vi også...

Artikel

Kantine-frokost- og cateringbranchen kan bidrage til en bæredygtig verden i højere grad, end den gør i dag. Mød to virksomheder, der arbejder på at...

Artikel

Efter konkursen sidste år strømmer øllet igen ud af hanerne hos People Like Us. Stifteren Lars Carlsen vil arbejde på at opskalere og udbrede...

Artikel

Danmark har kun knap to procent vild natur. Det er uhyggeligt, mener Aviaja Riemann-Andersen. Mød medstifter og direktør i virksomheden Agrain i denne uges...

Copyright © Impact Insider