Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Klumme: Virker vores sociale arbejde? Vi ved det reelt ikke

Vi ved for lidt om effekten af vores sociale indsatser, mener Niels Christian Barkholt. En studietur til USA åbnede hans øjne for, hvor meget systematisk indsamling af data kan forbedre de indsatser, vi sætter i gang for samfundets svageste borgere.

Vice President Eri Noguchi forklarer, hvordan organisationen ABC bruger data i sit arbejde for fattige børn i Harlem. [Foto: Niels Christian Barkholt]

Af Niels Christian Barkholt

En studietur til sociale indsatser i New York viste sig at åbne mine øjne særligt for én ting: Hvor har vi langt igen i Danmark, når det handler om at måle effekten af vores indsatser for borgerne!

Det, som gjorde særligt indtryk på mig, var den måde, de omgås viden og data på. 

Det første, vi blev mødt med, når vi besøgte en indsats, var et dashboard. Vi blev simpelthen præsenteret for tal. Tal på, hvad der kommer ud af deres indsats og som der bliver målt på (nogle steder dagligt) i forhold til, om indsatsen giver mening og skaber værdi. 

Det fik mig til at tænke på, hvor meget vi kan lære herhjemme om at gøre os langt mere umage med at måle på effekten af vores indsatser – til gavn for børn, unge, forældre, voksne. 

Tænk hvis denne måling kunne træde i stedet for al den anden måling og dokumentation, vi laver, som vi har bygget op over tid, og som vi for en stor del ikke bruger til noget.  

Tænk på, hvad det kunne frigøre af ressourcer.

Den vigtige måling er for sporadisk

Meget af den dokumentation, vi laver, er noget, vi skal, fordi det ”fortæller systemet os”, men det, som virkelig betyder noget, er, om det gør en forskel. Desværre foregår det, der virkelig er vigtigt, på siden, sporadisk, tilfældigt og halvhjertet. 

Tænk hvis det var de vigtige data, vi aggregerede på tværs af feltet. Forestil jer det fremtidsscenarie. Hvad ville det så ikke kunne ende med? 

Måske ville vi være i stand til at komme udsathed til livs. Det har jeg faktisk en tro på. 

Disse indsatser besøgte Social Talks

Vi besøgte NYC Department of Education, som svarer til Københavns Kommunes Børne- og ungdomsforvaltning – bare gange 100. De har 1,3 mio. børn og unge i NYC. Vi blev indviet i NYCs strategi for kvalitetsudvikling og impact for børn ved hjælp af high performance leadership, professionel udvikling og brug af data.

Vi besøgte en P-Tech skole i Brooklyn, der som skoleform findes i 12 stater, og som præsident Obama etablerede for at tilbyde højkvalitetsuddannelse til sårbare unge ved hjælp af praksisbaseret STEM-teaching. De arbejder offensivt med data og havde ligesom Department Of Education et dashboard med effektdata.

Dertil CEO – Center for Employment Opportunities, som databaseret arbejder for at få ex-fanger i job. De arbejder med en læringskultur og måler på effekt understøttet af performance data hos klienter og personale. De havde også et synligt dashboard, der tydeliggjorde både output og outcome. Vi besøgte deres afdeling på Broadway og fik et unikt indblik i en stærk formålsdrevet organisation.

Dertil besøgte vi NYPD, hvor vii kom med ind i maskinrummet og så, hvordan de arbejder med data til at sætte tidligt, effektivt og forebyggende ind. Det har resulteret i et stort fald i kriminaliteten fra 1990 og til 2023. Den årlige mordrate er for eksempel faldet fra 2.245 mord i 1990 til 391 i 2023.

Vi besøgte Columbia University, hvor vi mødte Center for Professional Education of Teachers. CPET uddanner lærere og understøtter kapacitetsopbygning, lærere og skolesystemer for at møde læringsbehovene hos børn og unge på nye måder for at øge effekten af læring og at udligne chanceuligheden.

Vi besøgte en indsats i Harlem kaldet ABC – Association to Benefit Children: Et 0-6 års børne- og forældreprogram for fattige familier i Harlem. De driver også kvalitet og performance gennem data og professionel udvikling via en systematisk lærings- og refleksionskultur.

Endelig lyttede vi til Amy Barch, som fortalte, hvordan hun i Turn90 får mænd i kriminalitet og bander ud i uddannelse og job. Hendes pionermetoder og tilgange har skabt stærke outcomes for netop den målgruppe. Data kunne afklare, om de mænd, de arbejdede med, var parate til at skabe den nødvendige forandring.

Studieturen var arrangeret af Nicolaj Ejler og Therese Dyrby fra Realize

Gang på gang er vi blevet mødt af kritik fra Rigsrevisionen uden, at der er sket nævneværdige strukturelle ændringer. 

Virker det arbejde, vi udretter inden for velfærd og socialt arbejde? 

Vi ved det nærmest ikke. 

Vi kigger på makrodata, men skal vi måle på noget vigtigt, bør det være på, om den enkelte borger oplever at flytte sig. 

Og bliver vi i stand til at arbejde med disse data på tværs, så vil vi kunne begynde at tale om impact. 

Effektfokus tjener flere formål

Kan vi så bare tage det, de gør i USA, og overføre det til danske forhold en-til-en? 

Nej, selvfølgelig ikke. De arbejder i andre kontekster og kulturer. Men de bedste organisationer er stærke og kan give os vigtig læring. 

Ud fra oplæggene på tværs af de indsatser, vi besøgte, kunne vi forstå, at organisationernes fokus på effekt tjente flere meningsfulde formål: 

1) Behandlingsmæssigt var det en integreret del af den daglige praksis omkring borgeren. For eksempel kunne en daglig kontakt hjælpe med at holde borgeren på sporet. Faktisk var det en selvstændig pointe, at flere borgere ikke ville være foruden. For det gav dem tryghed og vished om processens frugtbare udvikling. 

2) Det giver direkte feedback retur til den fagprofessionelle, som styrker kompetencerne hos de fagprofessionelle og selve organisationen. Når man måler på effekt, så holder man samtidigt et spejl op: Hvor gode er vi som fagpersoner og organisation til at understøtte borgerens heling og udvikling? Gør vi i virkeligheden den forskel, vi gerne vil?

3) I USA har man ikke ”selvfølgelige” midler bag sig, som vi har i den offentlige sektor i Danmark. De fleste indsatser skal hele tiden bevise deres værd for omverden og legitimere deres indsats for at modtage funding. Så disse data er vigtige både fagligt indadtil i selve behandlingen og udadtil offentligt.

Etikken og samfundsværdien

For mig er der to ting, som er centrale. 

Det ene er det etiske aspekt over for borgeren.

Det andet er samfundsværdien af indsatser, som vi kan følge og styrke. 

Vi har først og fremmest en etisk forpligtelse til at validere det, vi gør med borgeren. Det er et fortsat og gensidigt læringssamspil. 

Læringen går altid direkte tilbage til professionsudøveren: Kan jeg gøre det bedre? Kan jeg tjene din situation bedre? Skal organisationen skrues anderledes sammen for at højne effekten og styrke formålet med det, organisationen er sat i verden for? 

Gør vi ikke det, så kan vi i princippet udsætte borgerne for hvad som helst – uden at stå til regnskab. 

Pilen peger mod os hjælpere – men i en asymmetrisk magtrelation. Vi har definitionsmagten. Og det, vi udsætter borgerne for, kan være et overgreb, og det kan være en hjælp. 

Bedre data vil gøre det klarere for os allesammen, om det er det ene eller det andet. Og den viden kan give os et løft af social- og velfærdspolitikken i Danmark. 

Det kan skabe fundamentet for, at vi reelt vil kunne tage ordet impact i vores mund.


Niels Christian Barkholt er uddannet socialrådgiver i 1999 og arbejdede i 8 år som myndighedsrådgiver på børneområdet. I 2007 blev han cand.scient.soc. på Aalborg Universitet. I årene 2012 til 2018 var Niels næstformand i Dansk Socialrådgiverforening. Heraf udsprang idéen til Social Talks, som Niels har arbejdet med siden 2019. Social Talks udvikler en vidensplatform, der gentænker efteruddannelse og systematisk udbreder viden i socialt arbejde og velfærd. Se mere info her: https://socialtalks.dk Niels kan kontaktes på ncb@socialtalks.dk


Tak fordi du læser Impact Insider. Som samfundsiværksætter eller investor ved du, at kvalitet ikke er gratis. Vi er afhængige af, at abonnenter betaler for vores journalistik. Så hvis du synes, det er værd at have et uafhængigt specialmedie, der konstant jagter de bedste og mest effektive løsninger på samfundsproblemer, kan du tegne abonnement her.

Mere du kan læse:

Viden udefra

Investment in companies that create sustainable solutions are significantly increasing. And the Nordics are ahead of the curve. But do they really create a...

Viden udefra

På tværs af lande mister mennesker troen på vores evne til at ændre fremtiden til det bedre. Mere end nogensinde er der brug for...

Viden udefra

Across countries, people are losing faith in our ability to change the future for the better. Now more than ever, we need to reignite...

Artikel

Et eksperiment med innovativ finansiering af katastrofehjælp har givet Røde Kors "usandsynlig meget læring", fortæller organisationen. Og resultaterne er allerede begyndt at vise sig.


Foreningen Impact Insider
Lygten 39
2400 København NV
CVR: 42681709


Ansv. Chefredaktør
Carsten Terp
Tlf: 7195 9295
carsten@impactinsider.dk


Copyright © Impact Insider

Discover more from Impact Insider

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading