Connect with us

Hvad søger du?

Artikel

Uhumske skoletoiletter hæmmer børns sundhed og læring – iværksætter har et bud på løsningen

Dårlige forhold på skoletoiletter får børn til at holde sig for længe, og det har konsekvenser for både sundhed og indlæring. Ekspert peger på, at der både skal skabes gode fysiske rammer og en bedre toiletkultur. En iværksætter har et bud på, hvad der kan gøres.

Iværksætter Lars Forsberg vil forbedre de danske skoletoiletter. Det skal ske med fokus på byggeri og adfærdsdesign. [Foto: Holme Skole/Lars Forsberg]

Når trangen melder sig, er det ofte hverken rene eller tryghedsindbydende toiletter, som mange danske elever møder på deres skoler. 

Og det går udover deres trivsel, indlæring og sundhed, viser flere undersøgelser. 

I Københavns kommune, hvor elevernes tilfredshed med toiletterne især halter, vil et enigt Børne- og Ungdomsudvalg nu have en langsigtet plan for bedre forhold. 

"I Børne- og Ungdomsudvalget vil vi først og fremmest kortlægge toiletforholdene for at sikre at midlerne går til de skoler i byen, der trænger mest. Herefter ønsker vi at finde midler til at forbedre toiletterne," siger Jakob Næsager, forperson for Børne- og Ungdomsudvalget.

Toiletproblematikken har været kendt i mange år, og derfor er iværksætter Lars Forsberg, begejstret for, at det nu er kommet på dagsordenen.

Med sin impact-virksomhed IWI-Technology har han nemlig længe prøvet at finde en løsning på bedre skoletoiletter og skabe opmærksomhed omkring problematikken. 

“Det, at gå på WC er blevet tabu blandt børn. Og det er en kæmpe fejl. Jeg vil gerne tale om sund skole, og det handler om adfærd og tryghed,” siger han.

Også chefkonsulent Heidi Knudsen fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, mener, at det er tankevækkende, at mange skoler stadig kæmper med dårlige toiletforhold.

“Man skal huske på, at toiletforhold ikke udelukkende er et fysisk og dermed ofte økonomisk spørgsmål, men i lige så høj grad handler om, at det skal være trygt for eleverne at gå på toilet,” siger hun. 

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Artikel

En hollandsk supermarkedskæde har åbnet over 125 ‘snakkekasser’ i sine supermarkeder i Holland og Belgien. Initiativet er en del af en national kampagne mod...

Artikel

Siden 2015 har Mentorbarn matchet børn og unge i udsatte positioner med frivillige venskabsfamilier. Nu peger meget på, at det bliver en rettighed for...

Værktøjer

Hvordan går det med at opfylde jeres formål? Er jeres organisation gearet til opgaven? Tag testen her, og find ud af, hvor I befinder...

Insiderviden

Hvordan er dine forestillinger om fremtiden? Og hvordan påvirker dine forestillinger de valg, du træffer om, hvilken forandring du vil skabe? Velkommen til denne...

Copyright © Impact Insider