Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Klumme: Sport kan forandre verden – hvis vi vover at slippe tanken fri

Der er et kæmpe potentiale for at skabe samfundsforandring, hvis sportsklubber og sociale foreninger er klar til at lære af hinanden, skriver Christina Tønder Bell, som lige har været til Global Goals World Cup i Aarhus.

Deltagerne i Global Goals World Cup skal mere end blot spille fodbold. De skal også afvikle et projekt, der understøtter et af de 17 verdensmål. [Foto: GGWCUP]

Af Christina Tønder Bell

For en uge siden løb Global Goals World Cup af stablen i Aarhus – en global fodboldturnering, der ikke får helt så meget opmærksomhed, som den egentlig fortjener.

For de deltagende hold skal mere end bare spille fodbold. De skal også afvikle et projekt, der understøtter et af de 17 verdensmål.

Sidste års vindere af mesterskabet, Leaf A Mark fra Jordan, spiller for eksempel for at fremme verdensmål 15, Livet på land. Holdet aktiverer sit lokalsamfund i at plante træer, samle skrald og lignende. Og de har formået at få et partnerskab med Cairo Amman Bank, der sikrer, at deres indsats kan forankres, og endnu flere mennesker kan aktiveres til at skabe forandring.

På den måde tager GGWCUP det bedste fra sportens verden og tilsætter en ambition om at løse sociale problemer. Og den kombination er drønende eksplosiv, fordi energien fra sport kombineret med et brændende socialt engagement har potentiale til at skabe store forandringer.                      

Sport for social change

Global Goals World Cup er et fremragende eksempel på en stærk organisation inden for sport for social change. GGWCUP blev afholdt første gang i 2016 og er nu en veletableret turnering. I 2022 spilles der indledende runder i Nigeria, Danmark, Norge og Saudi Arabien, og finalen spilles i Prag. Og organisationen har udvidet sine aktiviteter til også at omfatte basketball.

GGWCUP har et stærkt partnernetværk i ryggen og viser dermed, hvordan sportsorganisationer kan samarbejde med erhvervslivet på andre måder end i det klassiske sponsorarbejde, og hvordan et sådant samarbejde kan fremme fælles mål.

Organisationens raison d’être er de 17 verdensmål og de har mål nummer 5, Ligestilling mellem kønnene, som sit eget fundament. Gennem sit arbejde viser GGWCUP, hvordan sport kan være et middel til empowerment af kvinder.

Sport has the power to change the world.

Nelson Mandela

I Jordan har GGWCUP etableret en træneruddannelse for kvinder i Jordan. Kvinderne fra træneruddannelse fortæller, hvordan det, at der bliver stillet krav og forventninger til dem, får dem til at føle sig værdige og stærke, fordi der er nogen, der regner med, at de har evner og kompetencer til at levere på højt niveau.

De har været vant til at uddannelser var ”tilpasset til kvinders niveau” – med andre ord gjort lettere, fordi kvinder anses for mindre fodboldbegavede. Gennem uddannelsen bliver kvindernes selvtillid styrket, og det slår igennem i andre aspekter af livet. Det ved vi fra forskning i andre empowerment-programmer.

De store ryk sker ikke fra den ene dag til den anden, men stille og roligt ser vi eksempler på, at GGWCUP rykker ved kvinders position i samfundet. I 2019 repræsenterede et hold kvinder for første gang officielt Saudi Arabien i en fodboldkontekst ved Global Goals World Cup i København.

Behov for rollemodeller

Turneringen er også et sted, hvor fodboldinteresserede kvinder møder andre fodboldinteresserede kvinder og finder ligesindede de kan spejle sig i. Og når unge piger og kvinder ser, at de har en plads i sporten, finder de modet til også at tage deres plads på andre scener i samfundet.

Under en debat om kvinder i sport ved GGWCUP pegede cheftræner hos AGF Katrine Pedersen på manglen på kvindelige rollemodeller inden for sporten – selv om vi har fået stærke rollemodeller på fodboldlandsholdet, og interessen for kvindefodbold er stigende.

I april satte F.C. Barcelonas kvinder tilskuerrekord på hjemmebanen Camp Nou, da 91.648 tilskuere overværede det spanske holds kamp mod Wolfsburg i Champions League. Barcelona er netop en af de klubber, der igennem Barca Foundation arbejder med sport for social change.

Herhjemme har vi FC Nordsjælland, som er ejet af ngo’en Right To Dream, der driver fodboldakademier, hvor drenge og piger i Ghana, Egypten, Danmark og USA får en uddannelse, som rækker ud over fodbolden.

Sektorerne kører i parallelle spor

Sports for social change er en ganske lille sektor i Danmark. Det på trods af en alment accepteret opfattelse om, at sport rummer et kæmpe potentiale for at skabe mentalt og fysisk sunde mennesker – glade mennesker som trives i sunde fællesskaber.

Men det er som om sportssektoren og den sociale sektor kører parallelle spor og ikke skeler til, hvad de kan lære af hinanden, hvordan de kan hjælpe og løfte hinanden, og hvordan de selv kan blive stærkere via et større overlap mellem de to sektorer.

Sport kan noget helt særligt, som kan bidrage til menneskelig udvikling. Sport kan samle folk. Det kan også splitte folk, og det kan være ekskluderende og skabe usunde hierarkier. Men brugt rigtigt, har sport og bevægelse et kæmpe potentiale for at skabe social forandring.

Det kan man se i hele verden – fra Bangladesh til Australien, hvor sport er et essentielt element i udviklingsbistanden. Og fordi GGWCUP skaber udvikling og empowerment på flere parametre, er det en interessant case at lære fra.

Der er potentiale for mere

I Danmark er Ombold måske den bedst kendte organisation, der bruger fodbold som et middel til empowerment, men flere sociale organisationer, for eksempel DFUNK, har et øget fokus på bevægelsesaktiviteter. Og vi ser også flere organisationer som GAME og Idræt for Sindet, der egentlig er sportsorganisationer, men ikke nødvendigvis er organiseret i den klassiske foreningsstruktur, og hvor aktiviteterne ikke udelukkende handler om sport.

Og der er potentiale for meget mere – især hvis vi tør slippe tøjlerne og skabe friere rammer. Undersøgelser peger på at sport, der ikke er organiseret rundt om en turneringsstruktur, i højere grad er i stand til at tiltrække og fastholde underrepræsenterede grupper som piger og personer med etnisk minoritetsbaggrund.

Sport og bevægelse er ikke eksklusive aktiviteter, der er forbeholdt idrættens organisationer. Med inspiration fra de sociale hybridorganisationer, der bruger sport som et middel til at styrke selvtillid, livsglæde og livsduelighed, har vi et potentiale for at nå endnu flere mennesker i udsatte positioner.

GGWCUP bygger kapacitet

Social forandring sker ikke ved afholdelse af årlige turneringer alene. Det er det daglige slæb, der skaber forankring og varige ændringer. Det har GGWCUP blik for. Turneringerne organiseres og afvikles af lokale organisationer, der igennem eventet styrker og udvikler sine kompetencer.

I Danmark var det den nystiftede Permasport, der stod bag GGWCUP i Århus. Permasport har på bare et år udviklet sig til en stærk organisation med et stort netværk og stærkt fundament til at arbejde videre med sin mission om at bruge sport som et middel til at skabe et socialt og miljømæssigt bæredygtigt samfund.

Permasport driver projekter, der ligger i krydsfeltet mellem sportsfællesskaber og den grønne omstilling. Fælles for Permasports projekter – og i øvrigt for alle de ovennævnte eksempler på sport for social change – er, at det er impact-drevet. Mange af organisationerne har fokus på forandring for de involverede individer for netop at sikre tydelig og målbar forandring.

Og i det ligger en vigtig pointe. Den forandring, vi skaber, skal kunne mærkes.

De fleste inden for sportens verden er enige om, at sporten har en værdi i sig selv og derfor i sig selv er med til at styrke mennesker. Men det er også en verden, der til tider lukker sig om sig selv. Det er verden med sociale koder, som kan være svære at afkode, hvis man er ny i Danmark, og det er en verden, hvor det kræver en vis økonomi at blive en del af den.

Og det udelukker mange af de mennesker, som den sociale sektor forsøger at skabe forandring for. Og det er ærgerligt, for sport og bevægelse har en frisættende effekt og kan være med til at styrke individer. Både voksne og børn.

I sport for social change er der masser af inspiration at hente – både for foreningsidrætten og den sociale sektor.


Christina Tønder Bell er freelancekonsulent med speciale i sport som et middel til social forandring. Hun kombinerer mere end 10 års ledelses- og udviklingserfaring fra både den sociale sektor og sportens verden i hhv. Danmark og Grønland.


Tak fordi du læser Impact Insider. Som samfundsiværksætter eller investor ved du, at kvalitet ikke er gratis. Vi er afhængige af, at abonnenter betaler for vores journalistik. Så hvis du synes, det er værd at have et uafhængigt specialmedie, der konstant jagter de bedste og mest effektive løsninger på samfundsproblemer, kan du tegne abonnement her.

Mere du kan læse:

Overblik

Når krisen rammer, kan den rette hjælp fra pårørende være afgørende for en god pleje og en effektiv genoptræning. Men får de plads til...

Artikel

Pårørende løfter mange opgaver, når krisen rammer én af deres nærmeste. Og har man ikke en forstående og fleksibel arbejdsplads i den situation, kan...

Viden udefra

Der investeres stadig mere i virksomheder, som skaber bæredygtige løsninger. Og Norden ligger foran kurven. Men om vi reelt skaber et mere bæredygtigt samfund,...

Artikel

Hvordan forener vi formål og forretning? Det var spørgsmålet på torsdagens åbne redaktionsmøde.


Foreningen Impact Insider
Lygten 39
2400 København NV
CVR: 42681709


Ansv. Chefredaktør
Carsten Terp
Tlf: 7195 9295
carsten@impactinsider.dk


Copyright © Impact Insider

Discover more from Impact Insider

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading