Connect with us

Hvad søger du?

Event

Åbent redaktionsmøde: “Jeg er her, fordi udsultning er et ægte problem”

At udsultningen af NGO’er et rigtig problem med rigtige konsekvenser og et rigtigt emne at dække journalistisk, var der bred enighed om ved redaktionsmødet. Men hvad er løsningen, og hvad er den gode historie?

"Det er rart, at der kommer noget ud af samtalen, og at det er ikke bare os, der sidder og snakker løs," siger en deltager ved Impact Insiders åbne redaktionsmøde. [Foto: Andreas Grynderup]

“Udsultning er ikke et pænt ord at bruge, men sådan føles det.”

Sådan siger en læser, som er mødt op torsdag morgen på Impact Insiders redaktion for at tale med os om, hvordan man som organisation kan skabe resultater for sin målgruppe, hvis man hele tiden er på jagt efter den næste portion penge, der gør, at man kan klare dagen og vejen.

Frygt for fondene skaber skønhedskonkurrencer

Der opstår meget hurtigt enighed i lokalet om, at organisationerne er stærkt afhængige af projektmidler fra fondene. Og på grund af den afhængighed er organisationerne tilbøjelige til at sætte deres overhead for lavt af frygt for at blive fravalgt i kapløbet om bevillinger.

Der opstår en slags skønhedskonkurrence, hvor organisationerne fremstiller sig selv så slanke som muligt for at få næste bevilling. Derfor sælger de sig selv for billigt og har ikke ressourcer til drift eller udvikling.

Men selv om lave omkostninger til overhead og høje beløb til det operationelle ser godt ud i budgettet, skaber det også problemer for fondene, påpeger en læser. For fondene ønsker, at organisationerne er i stand til at levere resultater, der batter.

“Derfor skal organisationerne sælge sig selv noget dyrere, for vi er lige så afhængige af jer, som I er af os,” siger læseren. 

Der er enighed om, at der er nogle uheldige dynamikker i spil, som gør, at det er svært at pege på enkle løsninger. For selv når fondene inviterer til åbenhed om økonomien, er det ikke givet, at organisationerne tør være ærlige om deres reelle udgifter til administration.

Og så er der en tredje spiller: det offentlige.

Et forslag kommer på banen om, at staten skal toppe op, når der bliver givet fondsbevillinger. I praksis skal en organisation kunne melde ind til staten, at den i et givent år har modtaget et samlet beløb på X kroner i fondsbevillinger. Herefter skal staten i det efterfølgende år bevilge et beløb svarende til 20 procent af fondsbevillingerne, som kan bruges på drift.

Åbent redaktionsmøde giver en åben samtale

Det åbne redaktionsmøde kunne sagtens have varet to timer. Det var utrolig meget energi og mange tanker og ord i luften, som nu skal udmøntes i konkrete historier og perspektiver. 

“Det er rart at vide, at der kommer noget ud af samtalen, og at det er ikke bare os, der sidder og snakker løs,” siger en af deltagerne:

“Det gør, at man kan få nogle helt andre samtaler. Og det er virkelig fedt, at I går helt ind i emnet i stedet for bare at beskrive det udefra.”

Dette var sidste åbne redaktionsmøde inden sommerferien. Men vi åbner dørene til Impact Insider igen til august.

Emnet er endnu ikke fastlagt, så hvis du tænker, at der er noget vi har overset i vores dækning, eller et perspektiv, der trænger til at blive gået i dybden med, så skriv til os på carsten@impactinsider.dk. 

Mere du kan læse:

Overblik

Social og grøn impact kan gå hånd i hånd. Det demonstrerer to cateringvirksomheder, som vi kigger nærmere på i Ugens Impact, hvor vi også...

Artikel

Kantine-frokost- og cateringbranchen kan bidrage til en bæredygtig verden i højere grad, end den gør i dag. Mød to virksomheder, der arbejder på at...

Artikel

Efter konkursen sidste år strømmer øllet igen ud af hanerne hos People Like Us. Stifteren Lars Carlsen vil arbejde på at opskalere og udbrede...

Artikel

Danmark har kun knap to procent vild natur. Det er uhyggeligt, mener Aviaja Riemann-Andersen. Mød medstifter og direktør i virksomheden Agrain i denne uges...

Copyright © Impact Insider