Connect with us

Hvad søger du?

Værktøjer

Er du sikker på, at du gerne vil måle effekt? En skeptikers tjekliste til resultatmåling

Du vil gerne kende effekten af jeres arbejde? Så er det på tide med en måling. Eller er det? Den amerikanske professor Jerry Z. Muller har formuleret ti punkter, det er værd at overveje, før I lancerer en ny måling.

”I lyset af risikoen for målefiksering så overvej altid, at den bedste måde at bruge målinger på kan være helt at lade være,” lyder rådeet fra Jerry Z. Muller. [Foto: Leigh Bureau]

Effektmåling er ikke noget, Fanden har skabt. Men da han først fik fingrene i målemetoderne, var han ikke sen til at bruge dem til sit eget formål.

Omtrent sådan kan man sammenfatte hovedbudskabet i Jerry Z. Mullers bog ”The Tyranny of Metrics”.

Muller er professor i historie ved Catholic University of America og forfatter til en række bøger.

I ”The Tyranny of Metrics” forholder han sig stærkt kritisk til det, han betragter som en tidevandsbølge af ideologisk funderet målefiksering, der flyder ind over samfundslivet og tvinger os til at kvantificere snart sagt enhver form for menneskelig aktivitet. Og efterlader os med organisationer, der bliver knust til pindebrænde i processen.

Det er ikke målingerne, men måden vi bruger dem

Det er ikke målingerne i sig selv, der er problemet, mener professoren. Det er måden, vi bruger dem. For der er en tendens til, at vi fikserer så meget på det, vi kan måle, at sund fornuft og levede erfaringer går tabt.

Og hvis vi så oven i købet lægger måleresultater til grund for økonomiske belønninger eller sanktioner, går det helt galt. Det er, pointerer Jerry Z. Muller, en direkte invitation til snyd, svindel og humbug.

Det viser han i bogen gennem en lang række eksempler fra filantropien, udviklingsbistanden, politiet, militæret, skolesystemet og universitetsverdenen.

Det er ikke en overdrivelse at kalde Jerry Z. Muller for en måleskeptiker. Ikke desto mindre kan målinger gøre gavn – hvis de kombineres med fornuft og sund dømmekraft. Og især når de fører til mere informerede beslutninger.

På baggrund af sin research har professoren udarbejdet en tjekliste med ti punkter til alle, der overvejer at indføre nye målinger i deres organisation. Listen introducerer han selv med en let løftet pegefinger:

”I lyset af risikoen for målefiksering så overvej altid, at den bedste måde at bruge målinger på kan være helt at lade være.”

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Alternativ

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Overblik

200.000 mennesker har så komplekse problemer, at de ikke kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet. At hjælpe dem kræver meget tættere samarbejde mellem kommuner, virksomheder...

Artikel

Det kan lade sig gøre at hjælpe sårbare og udsatte ledige tættere på arbejdsmarkedet – og samtidig forbedre den kommunale økonomi. Men det kræver,...

Artikel

Reformkommissionen er kommet med sin sidste rapport. I den fremhæver de flere virksomme indsatser, som Impact Insider tidligere har fortalt om. Læs mere om...

Insiderviden

Spørgsmålet i overskriften tager vi under behandling i Ugens Insiderviden, hvor du også kan læse om virksomme indsatser over for unge med autisme og...

Copyright © Impact Insider