Connect with us

Hvad søger du?

Overblik

Ugens Impact: Manden med sneploven har et vigtigt budskab: Invester i forebyggelse

Vi skal blive bedre til at beregne værdien af tidlig hjælp til børn med problemer, mener Islands børne- og undervisningsminister. Det er et af nedslagene i Ugens Impact, hvor vi også ser på en uhyre effektiv beskæftigelsesindsats for mennesker med handicap, introducerer en ny impact-stafet og giver dig 10 spådomme om social impact.

Hvorfor sætter vi det kortsigtede hensyn til budgettet højere end hensynet til barnet og samfundsøkonomien på den lange bane, spørger Asmundur Einar Daðason.

Hej Insider

Her er en mand. Han hedder Asmundur. Og han kan godt lide sneplove. 

Asmundur Einar Daðason er børne- og undervisningsminister i Island. Og her begynder sneen at falde i september. I mange måneder kan hovedvejen, der forbinder Reykjavik med lufthavnen Keflavik, være lukket. Hvis ikke sneploven kører. 

Det gør den heldigvis. Også i de år, hvor der falder virkelig meget sne, og budgettet er brugt op i november. 

Det er Asmundur glad for. Det er nemlig dyrt for samfundet, hvis sneploven holder stille. Det findes der klokkeklare beregninger på. Derfor er der heller ingen, der siger nej til sneploven. 

Helt anderledes forholder det sig med familier, der har brug for hjælp til deres børn – for eksempel fordi de har et fysisk eller psykisk handicap. 

De skal nå at bede om hjælp, mens der stadig er penge på kommunens budget. Ellers er der lukket. 

Hvorfor er det sådan, spørger Asmundur. Og svarer selv: Det er, fordi vi ikke har beregninger, der klart viser, hvor meget det på den lange bane koster samfundet at undlade at hjælpe børn i nød. 

Derfor vægter vi det kortsigtede hensyn til budgettet højere end hensynet til barnet. Og dermed også til samfundsøkonomien.  

Velkommen til Ugens Impact – det ugentlige overblik fra Impact Insider – mediet, der utrætteligt undersøger, hvordan vi kan skabe mest mulig effekt for de penge, vi bruger på at løse problemer i samfundet.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Alternativ

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Overblik

Social og grøn impact kan gå hånd i hånd. Det demonstrerer to cateringvirksomheder, som vi kigger nærmere på i Ugens Impact, hvor vi også...

Artikel

Kantine-frokost- og cateringbranchen kan bidrage til en bæredygtig verden i højere grad, end den gør i dag. Mød to virksomheder, der arbejder på at...

Artikel

Efter konkursen sidste år strømmer øllet igen ud af hanerne hos People Like Us. Stifteren Lars Carlsen vil arbejde på at opskalere og udbrede...

Artikel

Danmark har kun knap to procent vild natur. Det er uhyggeligt, mener Aviaja Riemann-Andersen. Mød medstifter og direktør i virksomheden Agrain i denne uges...

Copyright © Impact Insider