Connect with us

Hvad søger du?

Overblik

Sommerferielæsning for ildsjæle, velfærdsentreprenører og fondsnørder

Udvikling af velfærdssamfundet, socialt iværksætteri, ildsjæle, filantropi og opråb til regeringen. Her er 18 artikler du kan sparke sommersamtalen i gang med.

Missede du en artikel eller to i det forgangne halvår? Fortvivl ikke. Vi har lavet en lille kollektion, du kan tage med på ferie. [Foto: JumpStory]

Sommeren, lænestolen og solhatten kalder. Og det, synes vi, er en god anledning til at tage Impact Insider med i hånden, mens redaktionen brygger videre på mere impact-viden til næste udgivelse i august. 

Derfor har vi her samlet nogle af vores mest læste artikler. Så har du brug for en impact-genopfriskning til fadøllen, nåede du ikke at få det hele med, eller er du ny Insider – så læs videre og lad dig inspirere til sommerlæsningen. 

Hvordan skal fremtidens velfærdssamfund se ud?

Måske er tiden kommet til at bryde med vaner og traditionelle tankegange. Det mener flere forskellige aktører, som Impact Insider har talt med. For skal vi udvikle velfærdssamfundet og imødekomme dets udfordringer, er det nødvendigt at genoverveje vores nuværende system – og tale sammen på tværs af sektorer. 

1. Sådan skaber en kreds af erhvervsfolk små job til folk på kanten af arbejdsmarkedet:

Hvad skal der til for at åbne vores arbejdsmarked op for mennesker, der har det svært? Det har Code of Care et bud på. Og det starter med at smide idéen om en 37 timers arbejdsuge på porten. 

Organisationen skaber samarbejde mellem erhvervslivet, det offentlige og civilsamfundet om at lave fleksible arbejdspladser til udsatte og sårbare mennesker. Klik her og læs artiklen om, hvordan en gruppe lokale erhvervsledere i Holstebro tog affære – og nu er vokset til 13 kommuner i takt med ideen om, at virksomheder skal tage socialt ansvar. 

Én af de kommuner er Ishøj, som har indgået samarbejde med Code of Care om at knække ledigheden i kommunen. Dét betyder enormt meget for Thomas, som startede i et job på to timer om dagen på Ishøj Havn. Læs artiklen om Ishøjs planer, og hvordan Thomas rejste sig igen efter to overfald og en PTSD-diagnose.

2. Social databank på vej: Nu skal trivsel med i de samfundsøkonomiske beregninger

Hvad er værdien af, at færre ældre bliver ensomme, og flere unge kommer i trivsel? Det skal udviklingen af en social værdibank, Open Social Value Bank, snart kunne give svar på. Værdibanken skal nemlig efter britisk forbillede gøre det muligt at lave økonomiske beregninger på trivselsværdien af investeringer. Og det er en relevant faktor i beslutningsprocesser, mener forskningschef Anders Hede.

”Vi synes, det er helt relevant, at man prøver at måle livskvalitet i flest mulige sammenhænge og bruger det til at informere offentlige politikker, så vi kan forbedre offentlige og i mange tilfælde også private beslutninger,” siger Anders Hede.

Læs artiklen ved at klikke her

3. Kommunaldirektør: Vi har vænnet os til at kigge mod staten og kommunen for at få alle løsningerne

Hvordan bærer vi os ad med at udvikle vores velfærdssamfund? Det spørgsmål tog Impact Insider med til Ballerups kommunaldirektør Eik Møller. Det blev til en samtale med flere spørgsmål end svar. Og det er måske noget af det, der er brug for. Klik her for at læse artiklen

4. Nina Smith vil justere vores velfærdsmodel: Det var en fejl at skrive virksomheder og civilsamfund ud af ligningen

Det kan lade sig gøre at hjælpe sårbare og udsatte ledige tættere på arbejdsmarkedet – og samtidig forbedre den kommunale økonomi. Men det kræver, at kommunerne arbejder meget tættere sammen med virksomheder og civilsamfundsorganisationer, end de har gjort før, siger formanden for Reformkommissionen, Nina Smith. Klik her for at læse artiklen.


Opråb til regeringen! 

Fra børneomsorg til sundhedsvæsen og uddannelse. Vores samfund står over for store udfordringer. I de næste tre artikler ser vi nærmere på, hvordan forskellige organisationer og aktører opfordrer regeringen til at rette blikket mod allerede eksisterende løsninger og innovative tilgange: Fra Island’s børnereform, der styrker forebyggelse, til skabelsen af socialt profilerede nærhospitaler og bekæmpelse af frafald på erhvervsuddannelserne.

5. Børneorganisationer til regeringen: ret blikket mod Island. De har fat i noget

Danmarks største børneorganisationer, Red Barnet, Børns Vilkår og Unicef har vendt opmærksomheden mod nord. For en stor reform, der styrker forebyggelse på børneområdet, ser ud til at lykkes på Island. Børneorganisationerne hæfter sig især ved reformens investeringstankegang, langsigtethed og opgør med silotænkning.

Læs her, hvorfor de opfordrer den danske regering og folketing til at lade sig inspirere. 

Vil du møde ministeren bag reformen, som selv har en svær barndom bag sig, så læs med her

6. Opfordring til regeringen: Fyld de nye nærhospitaler med liv og skab bedre trivsel i befolkningen

Hvis vi skal løse fremtidens sundhedsproblemer, er det ikke alene sundhedsvæsenet, vi skal rette vores blik mod. Sådan lyder opråbet til regeringen fra en kreds af sundhedsaktører. 

Læs her, hvorfor der i en tid med stigende psykisk mistrivsel og voksende ulighed i sundhed, er behov for, at de nye nærhospitaler får en social profil. 

7. Minister vil mindske frafald på erhvervsuddannelser – forening har bud på løsning

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) gjorde i februar klar til kamp mod det store frafald på erhvervsuddannelserne. Dét er en udfordring, som Foreningen FISKEN og SOSU H allerede har taget op. Samarbejdet viser positive resultater og chefkonsulent hos Pluss, Kristine Als Velling, mener derfor at Tesfaye bør skele mod elevaftener på Vesterbro. Klik her for at læse artiklen.  

Socialt iværksætteri: fra barrierer til bæredygtige successer

Er du til socialt iværksætteri og virksomheder, der tager socialt ansvar? Så dyk ned i de næste tre artikler, og læs om mislyde mellem kommuner og impact startups, få indblik i en ung iværksætters perspektiver på socialt iværksætteri og dets udfordringer, og bliv inspireret af historien om et socialt bryggeris genrejsning.

8. Ny rapport: Derfor er der mislyde i samspillet mellem kommuner og impactstartups

Startups udvikler stribevis af løsninger på vigtige samfundsproblemer. Men det er svært at få de nye løsninger i spil. En ny nordisk rapport peger på fire barrierer, der må og skal nedbrydes, hvis samarbejdet mellem kommuner og virksomheder skal fungere. Klik her for at læse artiklen.

9. 26-årig komet: Socialt iværksætteri har aldrig haft bedre vilkår – kom i gang

Socialt iværksætteri er noget af det mest meningsfulde, man kan foretage sig, og rammevilkårene er overordnet gode. Men der mangler sparring om bæredygtige forretningsmodeller, mener Emil Bender Lassen, som også efterlyser mere risikovillighed og et opgør med stive strukturer. Klik her for at læse artiklen

10. Glad øl-entreprenør: People Like Us er reddet

Det var en neglebidende vinter for det sociale bryggeri People Like Us. I januar kunne Impact Insider fortælle, at bryggeriet var taget under konkursbehandling dagen før juleaften. Men i marts kunne den glade øl-entreprenør Lars Carlsen heldigvis erklære People Like Us reddet: bryggeriet genopstod som kooperativ. Klik her for at læse artiklen.

Handlekraftige ildsjæle, der får systemer til at ryste

Rejs ind i ildsjælenes verden. Nogle af de mest kraftfulde væsener på kloden. Drivkræfterne bag forandring og impact. Passionerede individer, der ikke ser til fra sidelinjen, men kaster sig ind i tilsyneladende umulige kampe. Og som får os andre til at følge med. 

Hos Impact Insider hylder vi ildsjælene i flere artikler. Og deres historier har vist sig at sprede sig som ringe i vandet, når vi kigger på tallene for de mest læste artikler. Læs eller genlæs artiklerne om de handlekraftige sjæle med et utrætteligt engagement:

11. Søren lykkes med dét, de færreste formår: at vække livsglæde og handlekraft hos samfundets mest psykisk udfordrede

Søren Dixen kender psykiatriens systemer og mangler indgående, da han selv har båret på en skizofreni-diagnose i størstedelen af sit liv. Dén indsigt har han brugt til at stifte Maskine Maskine Amager; et værksted for og drevet af samfundets mest psykisk syge borgere. Men projektet har også haft en personlig pris. Klik her for at læse artiklen

12. Ingen kan alt, men alle kan noget – Camilla vil skabe bedre vilkår på handicapområdet

Ingen kan alt, men alle kan noget. Det er Camilla Køhler Karlssons motto. Og hendes ambition er at skabe bedre vilkår og inklusion for mennesker med handicap. Derfor har hun stiftet Hverdagsaktivisterne – en organisation, som understøtter, at københavnere med handicap bliver en del af samfundet gennem frivilligt arbejde i foreninger og til events. Klik her for at læse artiklen.

13. Far til seks vil beskytte Øresund: Karl Michael har mobiliseret stat, kommuner, forskere og borgere på begge sider af sundet

I flere år følte Karl Michael Sloth en afmagt over for en klima- og miljødebat, der var kørt af sporet. Derfor tog han sagen i egen hånd. Nu har han mobiliseret stat, kommuner, borgere og forskere på begge sider af sundet. Målet er mere beskyttelse, end hvad politikerne i øjeblikket planlægger. Det holder vi øje med på Impact Insider. Klik her for at læse artiklen.

14. Maria forvandler drenge i udsatte positioner til driftige iværksættere: “De er en ressource, ikke et problem”

På Rantzausgade i hjertet af Indre Nørrebro sad 10 teenagedrenge ved et højt bord. Det blev i 2008 startskuddet til idéen om Mind Your Own Business, som støtter unge drenge i udsatte positioner. Nu har grundlægger og direktør Maria Kavita Nielsen opskaleret organisationen med stor succes. Klik her for at læse artiklen

15. Efter ni år i social kapitalfond har Birgitte fundet sin egen måde at skabe impact

I 2022 mærkede Birgitte Frost Mathiesen et behov for at udskifte sig selv. Hvad hun ville, vidste hun ikke. Men retningen kendte hun. Et uafsluttet regnskab med Afrika kaldte og Birgitte begyndte arbejdet med systemisk og konkret udviklingshjælp gennem hendes virksomhed Molly’s Heart. Klik her for at læse artiklen. 

Fonde: Mere fokus på impact og midler til forandring

Fonde har en afgørende rolle som finansielle motorer, ekspertrådgivere og katalysatorer for projekter, der har potentialet til at skabe positiv og meningsfuld samfundsforandring. Men impact-arbejdet og samspillet med civilsamfundet er ikke altid ligetil:

16. Toprådgiver til fonde: Slå kræfterne sammen, og skab fundamental forandring

Alt for mange fondsmidler skaber for lidt forandring, mener den internationalt anerkendte fondsrådgiver Silvia Bastante. I januar besøgte den travle kvinde Trygfondens Hovedkvarter. Heldigvis pressede hun også et interview ind i sin pakkede kalender med Impact Insiders redaktør. På en vintermørk motorvej på bagsædet af en taxa mod Københavns Lufthavn talte de om systemforandring, filantropi og koalitioner af fundere:

”Jeg siger ikke, at alle donorer skal give ubetingede, langsigtede, store bevillinger. Der er brug for forskellige filantropiske tilgange. Men der er behov for, at mere finansiering bevæger sig i den retning,” sagde hun.

Klik her for at læse artiklen.

17. Fonde blæser til kamp mod udsultning: Vi risikerer at udhule civilsamfundet

Fonde i Danmark peger også på, at der skal mere til, for at skabe forandring og sikre at sociale organisationer kan levere den impact, som fundere efterspørger. For som det er nu, udsultes organisationerne, fordi ingen vil investere i deres organisatoriske kerne. Og det svækker deres evne til at skabe grundlæggende forandringer for de grupper, de arbejder for. 

Læs med her

18. Innovationsfonden skærper sit fokus på impact: Vi skal kunne fortælle politikerne, hvad der virker, og hvad der ikke gør

I denne artikel vender Innovationsfondens direktør blikket indad. For hendes ambition er at blive markant klogere på, hvilken samfundspåvirkning fondens programmer har, så det kan kvalificere grundlaget for store politiske beslutninger. 

“Hvis vi hviler på laurbærrene og tror, vi har den perfekte buket af redskaber til at skabe vækst og beskæftigelse, så kan det vise sig, at vi skulle have opfundet et, som vi ikke har tænkt på endnu. Vi skal have et kontinuerligt fokus på udvikling, og det er præcis det, fokuseringen på impact kan drive,” siger direktør Cecilie Brøkner. 

God sommer fra redaktionen!

Mere du kan læse:

Overblik

Social og grøn impact kan gå hånd i hånd. Det demonstrerer to cateringvirksomheder, som vi kigger nærmere på i Ugens Impact, hvor vi også...

Artikel

Kantine-frokost- og cateringbranchen kan bidrage til en bæredygtig verden i højere grad, end den gør i dag. Mød to virksomheder, der arbejder på at...

Artikel

Efter konkursen sidste år strømmer øllet igen ud af hanerne hos People Like Us. Stifteren Lars Carlsen vil arbejde på at opskalere og udbrede...

Artikel

Danmark har kun knap to procent vild natur. Det er uhyggeligt, mener Aviaja Riemann-Andersen. Mød medstifter og direktør i virksomheden Agrain i denne uges...

Copyright © Impact Insider