Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Hvad sker der derude, som evalueringsværktøjerne overser?

Moderne måleredskaber bygger på en New Public Magagement-filosofi, der gør borgere til objekter og svækker demokratiske processer, skriver Morten Goll.

Der danses igennem til kurdisk housemusik ved åbningen af Weekend Trampolinhuset i januar 2022. [Foto: Britta My Thomsen]

Af Morten Goll

Serie: Mål med mening
For 100 år siden gik Frederick Winslow Taylor i gang med stopur og målebånd. Hans ide var at fintune den industrielle produktion ved at effektivisere den menneskelige arbejdsproces.
Og han lykkedes med sit forehavende, men noget fulgte med.
I taylorismens kølvand fulgte monotoni, meningsløshed og stress. Et monster var født.
Nu måler vi igen. Vi vil kende den impact, vi skaber med vores indsatser. Og ligesom Taylors er vores intentioner gode. Vi vil gøre mest mulig gavn for hver eneste krone. Men hvordan undgår vi at skabe et nyt målemonster?
Impact Insider har inviteret en håndfuld indsigtsfulde mennesker til at dele deres viden om at måle. Men debatten er ikke en lukket fest. Vær med, og bidrag med perspektiver, der kan hjælpe os til at måle impact på meningsfulde måder.
Kontakt os på carsten@impactinsider.dk

I december 2020, under den anden Corona-nedlukning, måtte Trampolinhuset dreje nøglen om. Det var ikke længere muligt at få økonomien til at hænge sammen.

Men inden da arbejdede vi i perioden fra 2016 til 2020 intenst på at udvikle vores metode til at inkludere flygtninge og asylansøgere i samfundet. Målet var at få en kommunal rammeaftale, som gav os mulighed for at hjælpe kommuner med at få borgere opkvalificeret til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Det betød, at vi forsøgte at implementere de krav, som det offentlige stiller til effektmåling og målstyring af den enkelte borgers udvikling. Men vi oplevede, at den filosofi, som værktøjerne bygger på, New Public Management (NPM), kom i konflikt med den måde, vi arbejdede på, og de behov vi mødte hos vores brugere.

Trampolinhuset er nu genopstået som Weekend Trampolinhuset i samarbejde med Apostelkirken på Vesterbro i København, hvor vi fortsætter med de centrale aktiviteter, der støtter op om inklusionen af asylansøgere og flygtninge. Udfordringerne med effektmåling ser vi imidlertid stadig. Derfor synes vi, det er vigtigt at bruge vores erfaringer til at rejse debatten om de NPM-værktøjer, som vinder frem overalt.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »


Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Overblik

Regeringen planlægger at spare på tre organisationer, der hjælper frivillige sociale foreninger. Det kan gå ud over udsatte mennesker, vurderer forsker. Og tre sociale...

Artikel

Det vækker bekymring hos direktørerne for tre sociale fonde, at regeringen vil skære i støtten til organisationer, der binder det frivillige sociale område sammen....

Artikel

I Aalborg har indsatsen ‘Små Job Med Mening’ fået over 500 mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind i små, timelønnede job. Og både forskning...

Artikel

Der er brug for mere og ikke mindre infrastruktur på det frivillige sociale område, siger Helle Hygum Espersen. Hun har kortlagt behovet og er...

Copyright © Impact Insider