Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Hvad sker der derude, som evalueringsværktøjerne overser?

Moderne måleredskaber bygger på en New Public Magagement-filosofi, der gør borgere til objekter og svækker demokratiske processer, skriver Morten Goll.

Der danses igennem til kurdisk housemusik ved åbningen af Weekend Trampolinhuset i januar 2022. [Foto: Britta My Thomsen]

Af Morten Goll

Serie: Mål med mening
For 100 år siden gik Frederick Winslow Taylor i gang med stopur og målebånd. Hans ide var at fintune den industrielle produktion ved at effektivisere den menneskelige arbejdsproces.
Og han lykkedes med sit forehavende, men noget fulgte med.
I taylorismens kølvand fulgte monotoni, meningsløshed og stress. Et monster var født.
Nu måler vi igen. Vi vil kende den impact, vi skaber med vores indsatser. Og ligesom Taylors er vores intentioner gode. Vi vil gøre mest mulig gavn for hver eneste krone. Men hvordan undgår vi at skabe et nyt målemonster?
Impact Insider har inviteret en håndfuld indsigtsfulde mennesker til at dele deres viden om at måle. Men debatten er ikke en lukket fest. Vær med, og bidrag med perspektiver, der kan hjælpe os til at måle impact på meningsfulde måder.
Kontakt os på carsten@impactinsider.dk

I december 2020, under den anden Corona-nedlukning, måtte Trampolinhuset dreje nøglen om. Det var ikke længere muligt at få økonomien til at hænge sammen.

Men inden da arbejdede vi i perioden fra 2016 til 2020 intenst på at udvikle vores metode til at inkludere flygtninge og asylansøgere i samfundet. Målet var at få en kommunal rammeaftale, som gav os mulighed for at hjælpe kommuner med at få borgere opkvalificeret til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Det betød, at vi forsøgte at implementere de krav, som det offentlige stiller til effektmåling og målstyring af den enkelte borgers udvikling. Men vi oplevede, at den filosofi, som værktøjerne bygger på, New Public Management (NPM), kom i konflikt med den måde, vi arbejdede på, og de behov vi mødte hos vores brugere.

Trampolinhuset er nu genopstået som Weekend Trampolinhuset i samarbejde med Apostelkirken på Vesterbro i København, hvor vi fortsætter med de centrale aktiviteter, der støtter op om inklusionen af asylansøgere og flygtninge. Udfordringerne med effektmåling ser vi imidlertid stadig. Derfor synes vi, det er vigtigt at bruge vores erfaringer til at rejse debatten om de NPM-værktøjer, som vinder frem overalt.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Artikel

En hollandsk supermarkedskæde har åbnet over 125 ‘snakkekasser’ i sine supermarkeder i Holland og Belgien. Initiativet er en del af en national kampagne mod...

Artikel

Siden 2015 har Mentorbarn matchet børn og unge i udsatte positioner med frivillige venskabsfamilier. Nu peger meget på, at det bliver en rettighed for...

Værktøjer

Hvordan går det med at opfylde jeres formål? Er jeres organisation gearet til opgaven? Tag testen her, og find ud af, hvor I befinder...

Viden udefra

Den evaluering, du vælger, er afgørende for den viden, du får. I denne klumme gennemgår Kristine Als Velling tre typer af evaluering, så du...

Copyright © Impact Insider