Connect with us

Hvad søger du?

Viden udefra

Hvad sker der derude, som evalueringsværktøjerne overser?

Moderne måleredskaber bygger på en New Public Magagement-filosofi, der gør borgere til objekter og svækker demokratiske processer, skriver Morten Goll.

Der danses igennem til kurdisk housemusik ved åbningen af Weekend Trampolinhuset i januar 2022. [Foto: Britta My Thomsen]

Af Morten Goll

Serie: Mål med mening
For 100 år siden gik Frederick Winslow Taylor i gang med stopur og målebånd. Hans ide var at fintune den industrielle produktion ved at effektivisere den menneskelige arbejdsproces.
Og han lykkedes med sit forehavende, men noget fulgte med.
I taylorismens kølvand fulgte monotoni, meningsløshed og stress. Et monster var født.
Nu måler vi igen. Vi vil kende den impact, vi skaber med vores indsatser. Og ligesom Taylors er vores intentioner gode. Vi vil gøre mest mulig gavn for hver eneste krone. Men hvordan undgår vi at skabe et nyt målemonster?
Impact Insider har inviteret en håndfuld indsigtsfulde mennesker til at dele deres viden om at måle. Men debatten er ikke en lukket fest. Vær med, og bidrag med perspektiver, der kan hjælpe os til at måle impact på meningsfulde måder.
Kontakt os på carsten@impactinsider.dk

I december 2020, under den anden Corona-nedlukning, måtte Trampolinhuset dreje nøglen om. Det var ikke længere muligt at få økonomien til at hænge sammen.

Men inden da arbejdede vi i perioden fra 2016 til 2020 intenst på at udvikle vores metode til at inkludere flygtninge og asylansøgere i samfundet. Målet var at få en kommunal rammeaftale, som gav os mulighed for at hjælpe kommuner med at få borgere opkvalificeret til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Det betød, at vi forsøgte at implementere de krav, som det offentlige stiller til effektmåling og målstyring af den enkelte borgers udvikling. Men vi oplevede, at den filosofi, som værktøjerne bygger på, New Public Management (NPM), kom i konflikt med den måde, vi arbejdede på, og de behov vi mødte hos vores brugere.

Trampolinhuset er nu genopstået som Weekend Trampolinhuset i samarbejde med Apostelkirken på Vesterbro i København, hvor vi fortsætter med de centrale aktiviteter, der støtter op om inklusionen af asylansøgere og flygtninge. Udfordringerne med effektmåling ser vi imidlertid stadig. Derfor synes vi, det er vigtigt at bruge vores erfaringer til at rejse debatten om de NPM-værktøjer, som vinder frem overalt.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Impact Insider får du indsigt i, hvordan man bedst skaber, måler og rapporterer impact.

Få inspiration og lær af de dygtigste.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Mere du kan læse:

Artikel

Impact Insider skal hjælpe organisationer, virksomheder, fonde, investorer og offentlige institutioner med at finde ud af, hvordan de bedst gør gavn for samfundet –...

Inspiration

Socialt iværksætteri er noget af det mest meningsfulde, man kan foretage sig, og rammevilkårene er overordnet gode. Men der mangler sparring om bæredygtige forretningsmodeller,...

Artikel

Innovation er som en bibelsk plage, der fejer hen over organisationerne, mener professor ved Stanford Universitet Christian Seelos. Et vist mål af innovation er...

Inspiration

Foreningen FISKEN vil gerne måle, hvilken forskel den sociale organisations værested gør for brugerne. Men hvordan kan man det uden at spolere det fristed,...

Copyright © Impact Insider